MTH101 Coordinates, Graphs, Lines - 100 MCQs with Answers | VU Mathematics (MTH101)

MTH101 Coordinates, Graphs, Lines - 100 MCQs with Answers | VU Mathematics
  1. What are the coordinates of the origin in a Cartesian plane?
    • a) (0, 0)
    • b) (1, 0)
    • c) (0, 1)
    • d) (1, 1)
    Answer: a) (0, 0)
  2. Which quadrant contains points where both x and y are positive?
    • a) Quadrant I
    • b) Quadrant II
    • c) Quadrant III
    • d) Quadrant IV
    Answer: a) Quadrant I
  3. What is the distance between points (3, 4) and (7, 1)?
    • a) 5
    • b) 6
    • c) √29
    • d) 10
    Answer: c) √29
  4. The slope of a horizontal line is:
    • a) 0
    • b) 1
    • c) Undefined
    • d) Infinity
    Answer: a) 0
  5. What is the midpoint of the line segment joining (2, 3) and (4, 7)?
    • a) (3, 5)
    • b) (6, 10)
    • c) (1, 2)
    • d) (2, 7)
    Answer: a) (3, 5)
  6. Which formula is used to find the slope between two points (x1, y1) and (x2, y2)?
    • a) (y2 - y1) / (x2 - x1)
    • b) (x2 - x1) / (y2 - y1)
    • c) (x1 + x2) / 2
    • d) (y1 + y2) / 2
    Answer: a) (y2 - y1) / (x2 - x1)
  7. Which of these is the equation of a vertical line?
    • a) y = 5
    • b) x = 5
    • c) y = x + 5
    • d) y = -x + 5
    Answer: b) x = 5
  8. What is the slope of the line y = 3x + 2?
    • a) 2
    • b) 3
    • c) -3
    • d) 0
    Answer: b) 3
  9. The line passes through points (1, 2) and (3, 6). What is its slope?
    • a) 2
    • b) 3
    • c) 1
    • d) 4
    Answer: a) 2
  10. Which coordinate pair lies on the line y = 2x + 1?
    • a) (1, 3)
    • b) (2, 5)
    • c) (0, 1)
    • d) All of the above
    Answer: d) All of the above
  11. The distance between (0, 0) and (0, 7) is:
    • a) 7
    • b) 0
    • c) 49
    • d) Undefined
    Answer: a) 7
  12. What is the x-intercept of the line y = 3x - 6?
    • a) 2
    • b) -2
    • c) 0
    • d) 6
    Answer: a) 2
  13. What is the y-intercept of the line 4x + 2y = 8?
    • a) 2
    • b) 4
    • c) -2
    • d) 0
    Answer: a) 2
  14. Which is the correct formula for distance between two points?
    • a) √((x2 - x1)^2 + (y2 - y1)^2)
    • b) (x2 - x1) + (y2 - y1)
    • c) (x2 + x1) / 2
    • d) (y2 + y1) / 2
    Answer: a) √((x2 - x1)^2 + (y2 - y1)^2)
  15. What is the slope of the line passing through (0, 0) and (5, 5)?
    • a) 1
    • b) 0
    • c) 5
    • d) Undefined
    Answer: a) 1
  16. Which line has an undefined slope?
    • a) y = 3x + 1
    • b) x = 4
    • c) y = -2x + 3
    • d) y = 0
    Answer: b) x = 4
  17. The midpoint of the points (-2, 3) and (4, 7) is:
    • a) (1, 5)
    • b) (2, 4)
    • c) (3, 6)
    • d) (0, 0)
    Answer: a) (1, 5)
  18. The equation y = mx + c represents:
    • a) Circle
    • b) Parabola
    • c) Straight line
    • d) Ellipse
    Answer: c) Straight line
  19. What is the slope of the line perpendicular to y = 2x + 3?
    • a) 2
    • b) -2
    • c) 1/2
    • d) -1/2
    Answer: d) -1/2
  20. If a line passes through points (1, 4) and (3, 4), what is its slope?
    • a) 0
    • b) 2
    • c) Undefined
    • d) 1
    Answer: a) 0
  21. What is the distance between points (1, 1) and (4, 5)?
    • a) 5
    • b) √20
    • c) 6
    • d) √10
    Answer: b) √20
  22. The line y = -x + 7 passes through which point?
    • a) (2, 5)
    • b) (3, 4)
    • c) (0, 7)
    • d) All of the above
    Answer: d) All of the above
  23. If a line has slope 0, what is the nature of the line?
    • a) Horizontal
    • b) Vertical
    • c) Diagonal
    • d) Curved
    Answer: a) Horizontal
  24. Which of the following points lies in Quadrant III?
    • a) (-3, -5)
    • b) (3, -5)
    • c) (-3, 5)
    • d) (3, 5)
    Answer: a) (-3, -5)
  25. The slope of the line 2x + 3y = 6 is:
    • a) 2/3
    • b) -2/3
    • c) 3/2
    • d) -3/2
    Answer: b) -2/3
  26. What is the y-intercept of the line y = 4x - 8?
    • a) 4
    • b) -8
    • c) 8
    • d) 0
    Answer: b) -8
  27. The points (2, 3), (4, 6), and (6, 9) are:
    • a) Collinear
    • b) Not collinear
    • c) On a circle
    • d) None of the above
    Answer: a) Collinear
  28. Which of the following is true about the slope of parallel lines?
    • a) Slopes are equal
    • b) Slopes are negative reciprocals
    • c) Slopes multiply to zero
    • d) Slopes multiply to -1
    Answer: a) Slopes are equal
  29. Find the equation of the line with slope 3 passing through (1, 2).
    • a) y = 3x + 2
    • b) y - 2 = 3(x - 1)
    • c) y = 3(x + 1) + 2
    • d) y = 3x - 1
    Answer: b) y - 2 = 3(x - 1)
  30. The slope of the line perpendicular to y = -1/2 x + 4 is:
    • a) 2
    • b) -2
    • c) 1/2
    • d) -1/2
    Answer: a) 2
  31. The point (4, -3) lies in which quadrant?
    • a) I
    • b) II
    • c) III
    • d) IV
    Answer: d) IV
  32. The length of the line segment between (1, 2) and (1, 5) is:
    • a) 3
    • b) 4
    • c) 5
    • d) 6
    Answer: a) 3
  33. Which of the following represents the equation of a circle centered at the origin with radius 5?
    • a) x² + y² = 5
    • b) x² + y² = 25
    • c) (x - 5)² + (y - 5)² = 25
    • d) (x + 5)² + (y + 5)² = 25
    Answer: b) x² + y² = 25
  34. The coordinates (0, y) always lie on the:
    • a) x-axis
    • b) y-axis
    • c) Line y = x
    • d) Line x = y
    Answer: b) y-axis
  35. What is the slope of the line passing through (0, 0) and (5, 0)?
    • a) 0
    • b) 1
    • c) Undefined
    • d) 5
    Answer: a) 0
  36. The equation y = x + 1 has a slope of:
    • a) 0
    • b) 1
    • c) -1
    • d) Undefined
    Answer: b) 1
  37. The slope-intercept form of a line is:
    • a) y = mx + c
    • b) y - y1 = m(x - x1)
    • c) Ax + By = C
    • d) x = y + c
    Answer: a) y = mx + c
  38. If two points are the same, the distance between them is:
    • a) 0
    • b) 1
    • c) Undefined
    • d) Infinite
    Answer: a) 0
  39. The slope of the line y = -3x + 5 is:
    • a) 3
    • b) -3
    • c) 5
    • d) -5
    Answer: b) -3
  40. Which of these is NOT a point on the line y = 2x + 1?
    • a) (1, 3)
    • b) (2, 5)
    • c) (3, 7)
    • d) (0, 0)
    Answer: d) (0, 0)
  1. The line passing through points (0, 0) and (3, 9) has a slope of:
    • a) 3
    • b) 9
    • c) 1/3
    • d) 0
    Answer: a) 3
  2. Which equation represents a line with zero y-intercept?
    • a) y = 2x
    • b) y = 2x + 1
    • c) y = -3x + 4
    • d) y = 4
    Answer: a) y = 2x
  3. The point (5, -2) lies in which quadrant?
    • a) I
    • b) II
    • c) III
    • d) IV
    Answer: d) IV
  4. Which of these points lies on the line y = 3x - 1?
    • a) (2, 5)
    • b) (1, 2)
    • c) (0, -1)
    • d) All of the above
    Answer: d) All of the above
  5. The slope of the line passing through (3, 7) and (3, 10) is:
    • a) 0
    • b) Undefined
    • c) 1
    • d) 3
    Answer: b) Undefined
  6. Which of the following is the distance formula between two points (x1, y1) and (x2, y2)?
    • a) √((x2 + x1)² + (y2 + y1)²)
    • b) √((x2 - x1)² + (y2 - y1)²)
    • c) (x2 - x1) + (y2 - y1)
    • d) (x2 + x1) / (y2 + y1)
    Answer: b) √((x2 - x1)² + (y2 - y1)²)
  7. If the slope of a line is 1, the line makes an angle of ______ degrees with the positive x-axis.
    • a) 45°
    • b) 90°
    • c) 60°
    • d) 30°
    Answer: a) 45°
  8. The midpoint of points (4, -2) and (10, 6) is:
    • a) (7, 2)
    • b) (14, 4)
    • c) (6, 4)
    • d) (3, -4)
    Answer: a) (7, 2)
  9. The graph of y = 4 is:
    • a) A vertical line
    • b) A horizontal line
    • c) A line with slope 4
    • d) A curve
    Answer: b) A horizontal line
  10. The slope of a line perpendicular to y = 5x + 2 is:
    • a) 5
    • b) -1/5
    • c) 1/5
    • d) -5
    Answer: b) -1/5
  11. The equation of a line with zero slope is:
    • a) y = c (constant)
    • b) x = c (constant)
    • c) y = mx + c where m ≠ 0
    • d) None of these
    Answer: a) y = c (constant)
  12. The point (0, 0) is called:
    • a) The origin
    • b) The intercept
    • c) The midpoint
    • d) None of these
    Answer: a) The origin
  13. Which of the following points lies on the y-axis?
    • a) (0, 5)
    • b) (5, 0)
    • c) (3, 3)
    • d) (-2, 2)
    Answer: a) (0, 5)
  14. The equation x = -3 represents a:
    • a) Vertical line
    • b) Horizontal line
    • c) Line with slope -3
    • d) None of these
    Answer: a) Vertical line
  15. The equation y = x represents a line passing through the origin with:
    • a) Slope 1
    • b) Slope 0
    • c) Undefined slope
    • d) Slope -1
    Answer: a) Slope 1
  16. In which quadrant is the point (-4, 6) located?
    • a) Quadrant I
    • b) Quadrant II
    • c) Quadrant III
    • d) Quadrant IV
    Answer: b) Quadrant II
  17. The line equation y = 0 represents:
    • a) x-axis
    • b) y-axis
    • c) Diagonal line
    • d) None of these
    Answer: a) x-axis
  18. The slope of a line passing through points (1, 1) and (2, 3) is:
    • a) 1
    • b) 2
    • c) 3
    • d) 1/2
    Answer: b) 2
  19. What is the distance between points (-1, -1) and (2, 3)?
    • a) 4
    • b) 5
    • c) √20
    • d) 6
    Answer: c) √20
  20. The line y = mx + c intersects the y-axis at:
    • a) (0, c)
    • b) (c, 0)
    • c) (m, 0)
    • d) (0, m)
    Answer: a) (0, c)
  21. Which of the following points lies on the x-axis?
    • a) (4, 0)
    • b) (0, 4)
    • c) (-3, 2)
    • d) (2, -3)
    Answer: a) (4, 0)
  22. The slope of a horizontal line is:
    • a) 0
    • b) 1
    • c) Undefined
    • d) Infinite
    Answer: a) 0
  23. The slope of a vertical line is:
    • a) 0
    • b) Undefined
    • c) 1
    • d) -1
    Answer: b) Undefined
  24. Find the midpoint of points (-2, 4) and (6, -8).
    • a) (2, -2)
    • b) (4, -4)
    • c) (2, 6)
    • d) (4, 2)
    Answer: a) (2, -2)
  25. The slope of the line passing through points (2, 3) and (6, 7) is:
    • a) 1
    • b) 4
    • c) 2
    • d) 3/4
    Answer: a) 1
  26. The equation of the line passing through (0, -2) with slope 5 is:
    • a) y = 5x - 2
    • b) y = 5x + 2
    • c) y = -5x - 2
    • d) y = -5x + 2
    Answer: a) y = 5x - 2
  27. The points (1, 4), (2, 6), and (3, 8) are:
    • a) Collinear
    • b) Not collinear
    • c) On a circle
    • d) None of these
    Answer: a) Collinear
  28. The equation 3x - 4y = 12 represents a line. What is its slope?
    • a) 3/4
    • b) -3/4
    • c) 4/3
    • d) -4/3
    Answer: b) -3/4
  29. The distance between points (0, 0) and (5, 12) is:
    • a) 12
    • b) 13
    • c) 17
    • d) 10
    Answer: b) 13
  30. Which of the following is the correct form of the equation of a line passing through (x1, y1) with slope m?
    • a) y = mx + c
    • b) y - y1 = m(x - x1)
    • c) Ax + By = C
    • d) y = m(x + x1) + y1
    Answer: b) y - y1 = m(x - x1)
  31. The line x = 7 is:
    • a) Vertical line
    • b) Horizontal line
    • c) Line with slope 7
    • d) None of these
    Answer: a) Vertical line
  32. The y-coordinate of the midpoint between (4, 5) and (8, 9) is:
    • a) 7
    • b) 14
    • c) 9
    • d) 5
    Answer: a) 7
  33. The equation y = -2x + 3 crosses the y-axis at:
    • a) (0, -2)
    • b) (0, 3)
    • c) (3, 0)
    • d) (2, 0)
    Answer: b) (0, 3)
  34. The distance between (3, 4) and (7, 1) is:
    • a) 4
    • b) 5
    • c) √25
    • d) √29
    Answer: d) √29
  35. The line y = 0 is the:
    • a) x-axis
    • b) y-axis
    • c) Line with zero slope
    • d) Both a and c
    Answer: d) Both a and c
  36. The slope of the line perpendicular to y = 3x + 1 is:
    • a) 3
    • b) -3
    • c) 1/3
    • d) -1/3
    Answer: d) -1/3
  37. The points (2, 2) and (5, 6) lie on a line with slope:
    • a) 1
    • b) 4/3
    • c) 3/4
    • d) 2
    Answer: b) 4/3
  38. The distance between (0, 0) and (7, 24) is:
    • a) 25
    • b) 24
    • c) 7
    • d) 31
    Answer: a) 25
  39. The line y = mx + c intercepts the x-axis at:
    • a) (0, c)
    • b) (-c/m, 0)
    • c) (c/m, 0)
    • d) (0, -c)
    Answer: b) (-c/m, 0)
  40. The graph of the equation x + y = 0 passes through which quadrant(s)?
    • a) I and III
    • b) II and IV
    • c) I and II
    • d) III and IV
    Answer: a) I and III
  41. The equation of a line parallel to y = 2x + 3 and passing through (1, 4) is:
    • a) y = 2x + 2
    • b) y = 2x + 4
    • c) y = 2x + 1
    • d) y = -2x + 4
    Answer: b) y = 2x + 2
  42. Which of the following points lies on the line 2x - 3y = 6?
    • a) (3, 0)
    • b) (0, -2)
    • c) (0, 2)
    • d) (6, 0)
    Answer: a) (3, 0)
  43. The slope of the line 4x + y = 8 is:
    • a) 4
    • b) -4
    • c) 1/4
    • d) -1/4
    Answer: d) -4
  44. The midpoint between points (7, -3) and (-1, 5) is:
    • a) (3, 1)
    • b) (6, 2)
    • c) (4, 2)
    • d) (3, -4)
    Answer: a) (3, 1)
  45. If two lines are perpendicular, the product of their slopes is:
    • a) 0
    • b) 1
    • c) -1
    • d) Undefined
    Answer: c) -1
  46. Which of the following points lies on the line y = -x + 5?
    • a) (2, 3)
    • b) (1, 4)
    • c) (0, 5)
    • d) All of the above
    Answer: d) All of the above
  47. The distance between points (1, 2) and (4, 6) is:
    • a) 5
    • b) √18
    • c) 7
    • d) √13
    Answer: b) √18
  48. The point (x, y) lies on the y-axis if:
    • a) x = 0
    • b) y = 0
    • c) x = y
    • d) y = 1
    Answer: a) x = 0
  49. The line y = 3 is:
    • a) Vertical line
    • b) Horizontal line
    • c) Line with slope 3
    • d) None of these
    Answer: b) Horizontal line
  50. The slope of the line through points (-2, 0) and (2, 4) is:
    • a) 1
    • b) 2
    • c) 4
    • d) 0.5
    Answer: b) 1
  51. Which of the following points lies on the line y = 2x + 1?
    • a) (1, 3)
    • b) (2, 5)
    • c) (0, 1)
    • d) All of the above
    Answer: d) All of the above
  52. The equation of the line passing through (0, 0) and (4, 2) is:
    • a) y = 1/2 x
    • b) y = 2x
    • c) y = 4x
    • d) y = -1/2 x
    Answer: a) y = 1/2 x
  53. The slope of a line parallel to y = -3x + 7 is:
    • a) -3
    • b) 3
    • c) 0
    • d) Undefined
    Answer: a) -3
  54. Two points (x1, y1) and (x2, y2) are said to be collinear if:
    • a) The slope between them is zero
    • b) The slope between them is undefined
    • c) The slope between them is equal
    • d) They lie on the same line
    Answer: d) They lie on the same line
  55. Find the distance between points (3, 7) and (6, 11):
    • a) 5
    • b) √25
    • c) 4
    • d) √20
    Answer: a) 5
  56. The slope of the line passing through (4, -1) and (-2, 3) is:
    • a) -2/3
    • b) 2/3
    • c) 1/2
    • d) -3/2
    Answer: b) 2/3
  57. The equation y = mx + c passes through the origin if:
    • a) m = 0
    • b) c = 0
    • c) m = c
    • d) m and c both ≠ 0
    Answer: b) c = 0
  58. The line perpendicular to y = 1/2 x + 4 has slope:
    • a) 2
    • b) -2
    • c) 1/2
    • d) -1/2
    Answer: b) -2
  59. The slope-intercept form of a line is:
    • a) Ax + By = C
    • b) y = mx + c
    • c) y - y1 = m(x - x1)
    • d) (y - y1)/(x - x1) = m
    Answer: b) y = mx + c
  60. Find the midpoint of points (-3, 2) and (5, 10):
    • a) (1, 6)
    • b) (2, 8)
    • c) (3, 5)
    • d) (4, 6)
    Answer: a) (1, 6)

Post a Comment

0 Comments